Knižní recenze

Záblesk - Dean Koontz

29. září 2011 v 10:00 | Rikky
Narození Laury Shaneové provázely tu noc nebývalé blesky a hromobití. Ještě podivnější než nebývalé přírodní úkazy však byl urostlý neznámý muž, který se zjevil jakoby odnikud a zachránil novorozené život. To bylo poprvé. V průběhu dalších let, která byla krušná i radostná, která Lauře mnoho dávala, ale výměnou si brala její blízké a milované, se tajemný cizinec dívce ukázal ještě mnohokrát - vždy za doprovodu nepochopitelných ohňostrojů z čistého nebe a vždy v nejkritičtějších situacích jejího života, z nichž by zřejmě nevyšla bez úhony být na ně sama.
Anděl strážný, zvykla si mu Laura říkat.
Z dětství prožitého v hokynářství svého milujícího otce se Laura přes sirotčinec a desetiletí propracovala mezi nejúspěšnější spisovatelky své doby. Na anděla strážného už téměř zapomněla. Když se po mnoha letech absence zase objeví - opět se blýská a duní hromy - Laura se poprvé tváří v tvář setká i s protivníky, před kterými ji strážce po celé roky hlídal a zachraňoval. Jako on jsou z masa a kostí, jako on však nepocházejí z toho světa. Laura má pocit, že k tragikomedii a k hororu, jež jí občas život připomínal, se přidružila i science fiction.
Lauřin pocit není neoprávněný, protože její život řídí Dean Koontz, pověstný odvážnými kombinacemi žánrů. Do Záblesku, jednoho ze svých nejúspěšnějších románů, přidal oproti jiným svým knihám o něco víc vědecké fantastiky a provedl hrdinku nejen přítomností, ale i časy minulými a také budoucími, které musí společně se svým strážným andělem zachránit před ničivým nebezpečím.

10/10

Když jsem si prvně přečetla obsah, říkala jsem si jo ta kniha bude teda něco. Ani v nejmenším by mně nenapadlo, že to bude až takové. Jakmile jsem si přečetla první kapitolu a pak opět obsah, udělala jsem něco co jsme dlouho neudělala = četla ji jen ve škole. Což znamená o přestávkách, volných hodinách či v hodinách, kde nepotřebuju dávat pozor. Knihu jsem dočetla za tři dny a totálně mně překvapila.
Uvažovala jsem co bych o ní mohla napsat, ale kdybych prozradila něco, mohla byhc už prozradit kousek děje a to já nechci a ani neudělám :D .
Líbilo se mi, že vypráví od narození až po dospělost Laury. Taky co všechno strážný anděl pro ni obětoval, jak ji našel, s kým se sešel atd.
Kniha je taky hodně obsáhla v žánrech = historie, fantasy, drama, akčí. pokud aspoň jeden z nich patří do vašeho žánru knih, tak hurá na to. Nebudete litovat .... Teda já rozhodně nelituju, patří mezi nejlepší, co jsme kdy četla!!

HG = Vražedná pomsta - Suzanne Collinsová

28. září 2011 v 19:44 | Rikky
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům.
Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

9/10

Ještě ten den co jsem dočetla jedničku, tak jsem se vrhla i na dvojku. Nevím, možná je to tím, ale připadalo mi, že je tám míň akce, než v jedničce.
Přišlo mi, že konec byl šíleně rychle, ale jak píši, možná je to tím, že jsme to doslova přečetla za den.

Kladné body dávám za to, že nám bylo ukázáno, jak účasníkům - vítězům změní Hunger games životy. Od stěhování až po peníze.
Nepřekvapila mně ani krutá změna ve Dvanáctém kraji a ani vracení zpátky do arény + jako bonus s předešlými vítězy.

V aréně mi přišlo dost zvláštní, že se Katniss dala do skupiny s lidma, když má tu svoji povahu. Líbila se mi dobře vymyšlená aréna a všechny nástrahy.

Pokud jste již přečetly jedničku , tak není co doporučit neboť si myslím, že asi víte co máte čekat od dvojky, ale pokud ne a máte jenom dvojku, tak si myslím, že když vynecháte jedinčku, tak se nic nestane, neboť je to skoro - opravdu skoro- stejné. Ale neváhejte a přečtětě. :0)

HG = Aréna Smrti - Suzanne Collinsová

28. září 2011 v 19:30 | Rikky

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt.
Hunger games začínají...
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně.
Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska...
Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

9,8/10

Konečně jsem se dokopala. Tuhle serii mi šíleně moc lidí doporučovalo, dokonce i Leila. Tak jsem ji přečetla a měla pravdu. Kniha je fantastická. Vůbec se nedivím, že bude i filmové zpracování.

Na knize se mi nejvíc líbily dvě věci. První obětavost Katniss pro mladší sestru a pak, že se nechtěla vzdát. Zabila, aby přežila. Bitky jsou úžasně napsané, jak smrt lidí, tak i zranění. A do toho připlouvá láska a problémy dospivajících lidí.

Rozhodně doporučuju přečíst. Doufám, že odněkud seženu i třetí díl. Nebudete litovat, i když moýná budete mít trochu problém = ( pokud jste viděli čínský snímek o tom, jak na ostrov dali taky děcka, aby se zabili, ale jenom kvůli tomu, že děcka neposlouchali atd.) tak jedině s tímhle, protože se mi to trochu do té knihy motalo :D .

Proroctví sester - Michelle Zinková

27. srpna 2011 v 10:00 | Rikky

První díl "gotické" fantasy série situované do Ameriky konce 19. století.
Dvojčata Lia a Alice právě osiřela. Lia objeví na zápěstí tajemné znamení a začíná si všímat podivného krutého chování své sestry.
Objeví knihu s jedinou stránkou, ve které si přečte temné proroctví, které varuje před příchodem Ďábla na svět.
Lia se domnívá, že ona je Strážkyní, která tomu má zabránit, a její zlá sestra Branou, jíž má Zlo vstoupit. Ale je to skutečně tak jednoduché?

"K tomu musím najít KLÍČE dřív než Alice. Až je najdu, rozluštím zahadné PROROCTVÍ a dozvím se, jakou v něm hraji úlohu.
Jestliže Alice a já jsme těmi, koho věštba postavila proti sobě. Klíče jsou v její ruce zbraní. To znamená, že je najít prostě musím . Dřív než Alice, moje sestra."

6/10

Tohle mně velmi zklamalo a musím přiznat, že jsem pochopila, proč po mně Leila se tak dívala, když jsem si ji kupovala.
Měla pravdu, kniha za ty peníze nestála.
Děj je obyčejný. Postavy jsou taky téměř jasné. . Jediné kladné co mně na téhle knize překvapilo - dva zvraty,které trochu tu knihu nadzvedly.
Taky mně trochu mátlo další věc. Autorka, dala do děju Jamese k Lii.
Nevím, jestli do toho chtěla dát trochu romance či má s ním nějaké další plány, ale moc mi v tomhle díle neseděl. Pokud se objeví dvojka (což rozhodně) asi ji nebudu kupovat, i když mám jedničku. Mohu jen doufat, že dvojka bude o moc lepší než jednička, a že se k ní dokopu ji přečíst.

Smečka - Andrea Cremerová

26. srpna 2011 v 20:06 | Rikky

Calla Torová není jen tak obyčejná americká středoškolačka, je rozená bojovnice, navíc vůdkyně smečky Nightshadeů. Většinu života tráví v lidském těle, ale stačí jen nepatrný impulz, drobné ohrožení, a promění se ve vlčici. Brzy se však ukáže, že se nemusí ve smrtelném nebezpečí ocitnout zrovna ona nebo její blízcí, aby se její vlčí instinkty probudily.
Když při hlídkování v horách narazí na Shaye, lidského mladíka, jehož na životě ohrožuje medvěd grizzly, nezaváhá a zachrání ho. Ve chvíli, kdy se zadívá do jeho očí a ucítí jeho vůni, která jí připomíná jaro, začne pochybovat o věcech, o nichž nikdy nepochybovala. O svém postavení a předem daném osudu, který ji předurčuje stát se družkou přitažlivého vůdce smečky Baneů.
Existuje nějaká možnost, že by se všemu mohla vyhnout? Pokud se nechá vést srdcem, riskuje, že přijde o všechno - včetně svého života. Stojí zakázaná láska za takovou oběť? A co když pravidla, na nichž smečky Ochránců a Strážci, jejich vládcové, tak lpí, nemají zajistit všem lidem na světě bezpečí, jak si až dosud myslela, ale jen je kontrolovat? Smečkou započíná třídílná akční a zároveň romantická fantasy série..

8/10

Tak, když mi tahle kniha, padla do oka, netušila jsem co můžu očekávat. Jestli to bude něco na způsob Stmívání, nebo se to rozjede v jiném směru. Možná, že to byl důvod proč jsem knihu, tak dlouho měla koupenou a pořád ji nečetla. Nakonec jsem se k ní dopracovala a názor na ni se mi dosti kříží.
Jedna moje půlka byla nadšena. Postavy, se pořád držely svých charakterů,děj se rozvíjel po kouskách, mezi tím byly nádherné bitky či lovy z vlčího pohledu. Akorát mi do toho moc nezapadl Shay, ale po jedné kapitolce mi do došlo.
Líbilo se mi i pravidla Smečky, jak kladné tak i záporné. Chování (některých) samců k samicím atd.
Druhá půlka v tom vždy trochu viděla Stmívání. Jednou chce Calla toho, po druhé zase toho. Jednou chce být se svoji Smečkou a připravit se na obřad a pak najednou rychle uteče k Shayovi. Bylo to dost zvláštní a moc k téhle postavě mi to nesedělo, ale když tohle opomenu, tak to byla nádherná kniha a celkem se dost těším na druhý díl: Vzpouru.

Sukuba - Trápení Richelle Mead

13. srpna 2011 v 16:43 | Rikky

Sukuba je nadpřirozená bytost, která smí po libosti měnit podobu a jediným jejím úkolem je svádět. Zní to tak lákavě! Dívka může být, kým chce, její šatník je nevyčerpatelný a smrtelní muži by udělali cokoli pro její pouhý dotek. No, vlastně za to platí svou duší, ale proč zacházet do přílišných podrobností?
Avšak život Georginy Kincaidové, sukuby ze Seattlu, není ani zdaleka tak exotický. Pracuje v knihkupectví a její šéf je poměrně nesnesitelný uťáplý chlap. Nesmrtelní přátelé si z ní nepřestávají dělat legraci kvůli jedné její dávné proměně. A nejhorší ze všeho je to, že si nemůže vyjít na rande, aniž by z dotyčného muže nevysála život. Ona by přitom dala všechno na světě za to, kdyby se směla dotknout slavného a neodolatelně krásného spisovatele Setha Mortensena!
Snění o Sethovi však bude muset počkat, protože ve světě nadpřirozených bytostí se začíná dít cosi podivného… a velmi nebezpečného. Georgina se proti vlastní vůli stává aktérkou souboje mezi dobrem a zlem…

10/10

Tak na tuhle serii jsem se hodně těšila. Doufala jsem, že mě Richelle Mead nezklame, protože se to s Vampýrskou Akademii nedá srovnávat. Vybrala si úlně jiný soudek.

Když jsem začala číst, tak jsem se bála, aby se v tom nezamotala, ale pokaždé s nově přečtenou kapitolou se děj více rozpletl či více zapletl. Pořádně mi to teda docvaklo až skoro ke konci knihy.
Moc se těším na další díl téhle serii. Pokud se vám Vampýrská akademie nelíbila, tak si tohle určitě zkuste přečíst. Můžu pouze jen doporučit

VA - Mrazivý Polibek

18. července 2011 v 0:32 | Rikky


Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc na akademii zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná strážců, přijíždí dokonce i Rosina matka Janine. Nic z toho však nestačí, a tak se studenti i profesoři vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou v bezpečí. V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější - jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají zpět do akademie, aby se Strigoji svedli konečný a vítězný souboj. Když se to dozví Rose, vyrazí za nimi, aby jim pomohla. Nemá ale nejmenší tušení, že se ocitla v takovém nebezpečí, jaké si do té doby ani neuměla představit. A jediným jejím ochráncem je Christian...

6/10

Co o tomhle díle říct? Noo... hrozně mě zklamala. Podle názvu a recenze jsem teda čekala něco úplně jiného. Tenhle díl se hlavně točí o tom, jak Rose žárlí, když Dimitrij si začne víc seznamovat s něký jiným a jelikož Rose je Rose, tak ani ona není svatá.
Do toho se připletává matka Rose, která má s dcerou jedině společné to, že mají stejného nepřítele - Strigoje.


Kniha se zachránila koncem - bitkou mezi Rose a zajatci + konečně se to rozjede mezi Dimitrijem, který si to taky v tom svým mozečku vyjasní, co k ní vlastně cítí. Moje myšlenky, když jsem zaklapla tu knihu, byly jen, aby trojka taková nebyla - díkybohu, že se to splnilo.

VA - Poslední oběť - Richelle Mead

18. července 2011 v 0:10 | Rikky


Rose Hathawayová je obviněna z vraždy královny upírů Tatiany. Je uvězněna, důkazy zdá se hovoří jasnou řečí o její vině, a Rose tuší, že bude odsouzena k smrti. Nehodlá čekat na nespravedlivý rozsudek a z vězení uprchne. Žije mimo svět upírú s pomocí nejdůvěrnějších přátel se pokouší rozkrýt záhadu vraždy královny Tatiany.
Dimitrij, přítel a věčná láska Rose, je zpět. Těžký čas, který strávil mezi Strigoji, mu zanechal na duši mnoho jizev a skličuju jej melancholie. Rose neztrácí víru v jeho uzdravení.
Její nejlepší přítelkyně Lissa, princezna z rodu Dragomirů, má nárok na královský trůn a vznáší svůj oprávněný požadavek na převzetí vlády. Dočká se Rose spravedlnosti a Lissa korunovace? Doufáme, že ano…

9,5/10

Tak kniha se mi velmi líbila. Sice zde dávám recenzi na poslední díl, i když není ani ta první, ale nebojte už na tom pracuji. Teď ke knize. Bylo mi jasné(celkem) o čem asi tak půjde a moje hlavička mně nezklama. Doufala jsem, že mně autorka nezklame a to se nestalo. Líbilo se mi chování jak Rose , tak i Dimitrije.

Do toho je ještě zapleten vedlejší děj Lissy. Autorka to krásně vyrovnávala. Bojové scény do nichž jsem se člověk krásně vžije, byly fantastické, stejně jako ty romantické. Hodně se dá zapojit fantazie a dokázat si to představit. Jedině co mně trošku zklamalo bylo konec. Nečekala jsem , že se to až tak moc zvrtne u Rose a jejího "přítele". Jinak žádná výtka by nebyla a už moc se těším na její další novou serií.

Aréna smrti - Hunger games - Suzanne Collinsová

8. června 2011 v 17:40 | Leila

Nacházíme se v postapokalyptickém světě, na území dnešní Severní Ameriky. V zemi Panem, která je rozdělena na 12 krajů a hlavního města - Kapitolu.
Hned na začátku se dozvídáme otřesné podmínky života v jednotlivých krajích. Od vzpoury, kdy byl vyhlazen kraj třináctý, se vede krajům děsivě zle. Musejí lovit, krást, směňovat na černém trhu. Ani to však někdy nestačí na uživení jejich rodiny. Katniss, hlavní hrdinka, se jako jedna z minima lidí odváží porušovat zákon a každý den nasazuje krk, když prchá do lesa za plotem, aby nalovila nějakou zvěřinu, kterou vymění za další potřebné věci do domácnosti.
Existuje i jiná možnost jak získat potravu. Nechat si napsat oblázky. Malé kamínky, za které vyměníte pytle s obylím a olej a další věci. Bohužel, i toto má své ale. Každý rok se v hlavním městě Panemu, Kapitolu, kde lidé trpí všemožným přebytkem a nechávají se hýčkat od plastických chiirurgů a podobně, pořádají tzv. Hladové hry. Je to daň za vzpouru, které vedly kraje proti Kapitolu. Z každého kraje se vyberou dvě děti, chlapec a dívka, od dvanácti let až do osmnácti, a ti jedou do Kapitolu. Nečeká je ale žádný nový život v blahobytu, kdepak, něco úplně opačného. Jedou totiž bojovat o svůj vlastní život spolu s dalšími splátky z jiných krajů.

Kniha je svěží a nápaditá. Autorka vytvořila velmi zajímavý svět, který jen tak nenudí. Připadá mi, že tam vládne diktatura a kdo něco poruší, okamžitě jde nejméně do vězení. Velmi tvrdé tresty, nedostatek potravy... Knihu jsem původně číst nechtěla, ale nastala neočekávaná situace a já čapla první kterou jsem ve své knihovničce uviděla. A to byl teda hodně dobrý hmat.
Kniha ubíhá velmi rychle a nepustí vás, dokud ji nedočtete celou. Je právem zařazovaná mezi nejlepší knihy YA (young adult - kniha pro mladého dospělého). Je plná nabitá akcí a ani na jedné straně se nenudíte. Pořád se něco děje, pořád vás autorka překvapuje další zamotaností příběhu. Hladové hry jsou opravdu takové, jaké mají být. Překvapilo mě, že každý ze splátků zemřel jinak, každý jinou originální smrtí, které byly velmi nápadité. Kniha probouzí ve čtenáři, tedy ve mě, velmi syrové emoce, adrenalin mi žilami putoval snad neustále. Hladové hry byly opravdu kruté, tak jak jsme dostaly na začátku ujištění. Líbil se mi poslední trik na konci her, ale více rozvádět nebudu, přečtěte si tuhle knihu sami. Velmi doporučuji, já ji přečetla za dva nebo tři dny. Opravdu vás nepustí.
Naopak nelíbili se mi koneční mutanti, ti mi tam přišli navíc, samozřejmě, že zvýšili napětí a vlastně i svým způsobem zajistili výhru, jenomže mi tam přišli jako z jiného světa. Bylo to takové, jakoby moc překombinované, vytržení z dokonalého souladu. Bohužel jsem ale nepřišla na nic, čím by šli nahradit. Normální souboj by byl nudný, takže byli asi nepostradatelní. Přesto mi tam mco nesedli.

9/10

Mediátor, Krajina plná stínů - Meg Cabot

18. května 2011 v 18:12 | Leila


Mediátor je prostředník nebo také zprostředkovatel. Je to esoterické označení pro osoby, které jsou prostředníkem mezi světem živých a mrtvých. Vídí duchy a může s nimi mluvit. Narozdíl od Média ale Mediátor vidí všechny duše. A má jediný úkol. Dovést duše, které z nějakého důvodu zůstaly v tomto světe dovést tam, kam mají všechny duše jít.
Suzie, plným jménem Sussanah, se snaží být úplně obyčejná šestnáctka. Snaží se zapadnout, jenomže doteď se jí to ani trochu nedařilo. Ani jednou nebyla na rande s klukem, má jedinou kamarádku. A ještě něco. Je Mediátor...
Teď se ale mají věci změnit. Její matka se po smrti svého manžela znovu zamilovala a rozhodla se přestěhovat z velké metropole New Yorku do slunné Kalifornie. A Suzie se má stěhovat s ní a opustit tolik známé město.
Přesto ale věří, že by zde mohla začít znovu. Bez všelijakých průšvihů do kterých se díky svému "daru" dostala. Její matka navíc netuší, že její dcera má nějaké takové schopnnosti.
Všechno se zdá být velmi nadějné. Dokud Suzie nevejde do svého nového pokoje a nespatří v něm ducha. Který si říká Jessie a je mimochodem velmi sexy.
Suzie se tedy vzdá naděje na nový začátek. Ale věci se přesto začnou měnit. Za svůj život poprvé potká někoho, kdo je stejný jako ona. Mediátor. Stane se v nové škole oblíbená? A navíc se zde vyskytuje další problém. Nedávno ve škole zemřela studentka a její duch se odmítá hnout ze školy. Což by nebylo zas tak špatné, kdyby nepustošil a nesnažil se zabít všechny kolem. Suzie se s tím duchem musí vypořádat po New Yorském způsobu. Ale to nebude tak jendoduché jak doufala, jelikož tento duch je popoháněn velmi silnou nenávistí...

Na knihu jsem četla samé kladné ohlasy. Rozhodla jsem se ji tedy přečíst. Já si vždycky strašně pomalu vnikám na nové styly, ale pokud se mi styl po sto stranách zdá dobrý, přiroste mi kniha k srdci. Tato kniha je napsaná stylem, jakoby to hlavní hrdinka vyprávěla někomu stejně starému, snad svoji kamarádce? Velmi hovorové výrazy i mimo přímou řeč. Osobitý styl, který mě překvapil, ale po nějakých těch stránkách jsem si zvykla a styl se mi zalíbil. Líbil se mi celkový nápad knihy, protože o něčem podobném jsem neslyšela. Líbilo se mi vyústění a hned se vrhám na druhý díl, protože se v knize vylíhlo něco, o čem se chci dozvědět víc.
aLe i tahle kniha má nějaké zápory. Hlavní hrdinka opakovala některé věci hodněkrát a i když je opakování matka moudrosti, tak toho opakování bylo nějak moc. Nevím proč, ale nelíbilo se mi prvních osmdesát stran knihy, snad proto, že se zkládalo z popisů a jak je Suzie jiná?
Knížka mě každopádně zaujala, přečetla jsem ji za jeden den a míním pokračovat v sérii.

9/10

Město ze skla - Cassandra Clare

1. května 2011 v 20:34 | Leila


Toto je třetí díl série knih s názvem Nástroje smrti. Prosím, pokud jste nečetli předchozí díly, neměli byste recenzi číst, možná se nedokážu vyvarovat spoilerům. Kdyby nějaký byl pokusím se upozornit, ale i tak vám i samotná anotace může hodně prozradit.

Clary se společně s Jacem a jeho rodinou chce vydat do Skleněného města, hlavního města Lovců stínů, protože jedině tam existuje způsob, jak zachránit její matku. Jenomže s tím má její bratr Jace problém. Nechce ji vystavovat nebezpečí a navíc se neumí (a nechce?) vyrovnat s tím, že Clary je jeho sestra. Ona je na tom podobně jen si to nechce přiznat.
Jace narafinuje celkem jednoduchou věc a to to, že projde portálem se svou rodinou dříve, než se Clary stihne dostavit. Jednoduché až na to, že je napadli zavržení. Do celého toho kolotoče se připlete Simon, který stále může na slunce. Clary se však nemíní vzdát a do Idrisu stejně dorazí a vezme sebou i Luka, který už v té chvíli porušil zákon.
Jenže... Tohle není zdaleka všechno. Clary s Jacem hrají hru, kterou nemohou vyhrát. Snaží se zhnusit toho druhého ale jsou k sobě mnohem větší silou přitahováni. Do toho se připlete milý a hodný Sebastián a nic není tak, jak se zdá. Clary musí najít Bílou knihu kouzel, která obsahuje protijed por její matku. K tomu potřebuje Jace a tak je cesta znovu přivede dohromady. V domě se dozvědí pravdu o sobě jakožto o experimentech. A tím to zdaleka nekončí...

Kniha je napsána hodně čtivým jazykem, rozumněla jsem každé větě, aniž bych se musela zastavit a třeba nad ní použovat. Sarkasmus byl použ v naprosto správných chvílích a Jace zase perlil. Mám trochu výtku k jednomu, celkem nečekanému, úmrtí. Autorka si s tím mohla trochu více pohrát a rozepsat to. Takhle se to stalo a nikdo nemohl uronit ani slzu. Ale zase chválím jak skvěle si naběhla na čtyřku. Uvidíme, jestli je můj předpoklad správný.

10/10

SPOILER (můj názor, budu vyzdvihovat určité scény, kdo knihu nečetl, ať tohle nečtě!!) Raději pod perex

Město z popela - Cassandra Clare

28. dubna 2011 v 8:18 | Leila

Prosím, pokud jste nečetli první díl, mohla by být recenze spoileroidní. Proto nedoporučuju ji číst, pokud jste první díl ještě nečetli.

Clary se sotva vymanila z jednoho nebezpečného dobrodružství a neskonale touží po normálním života bez jakýchkoliv nadpřirozených bytostí. Ale copak to jde?
Její matka se stále neprobrala z kómatu, její bratr (kterému se snaží vyhýbat jak jen to jde) k ní cítí něco víc a ona je na tom vlastně úplně stejně. A k tomu všemu se její nejlepší kamarád Simon snaží, aby svou lásku převedla na někoho jiného, repsektive na něho. A kupodivu se mu to celkem daří.
Clary se snaží odpoutat od napřirozeného světa co nejvíce, ale síly temného New Yorku ji nenechají uniknout. Ve městě se děje něco podivného, nacházejí se mrtvá těla bez jediné kapky krve. A navíc to něco zabíjí jen nadpřirozené bytosti. Ani jediná kapka krve? To je přece jasné, že to byli upíři.
Ne tak docela. Valentýn je opět ve městě a připravuje svou armádu k útoku. Tentokrát si vybral démony.
Mezitím je Jace ve velmi prekérní situaci. Inkvizitorka, která ho z nějakého důvodu nenávidí, mu dělá ze života peklo. Dojde až tak daleko, že ho nechá zavřít do nejhoršího vězení, jako by byl sériový vrah.
A Valentýn se zrovna v té chvíli rozhodne vězení vyvraždit, aby získal Meč duše - zbraň, která mu umožní ovládat démony. Jace je samozřejmě v očích inkvizitorky hlavní podezřelý.A to zdaleka není všechno.

Druhý díl je, řekla bych, na stejné úrovni jako ten první. Každý má své pro a proti. První dil měl společnou, hlavní zápletku, kdežto druhý díl je sled neobyčejných a velmi napínavých událostí. Nikdy nevíte, co na vás z další stránky vyskočí. V knize je velmi mnoho zvratů a některé jsou opravdu nečekané. Velké plus má autorka za to, že dokázala propojit určitou událost z prvního dílu a rozvinula tak další překvapení a zvrat. Nechci být konkrétní, přijdete na to sami, až si knihu přečtete.

SPOILER (můj názor)

Můj nejlepší moment? Jednoznačně celá kniha. Ty knihy jsem si zamilovala a dnes jedu do knihovny pro třetí díl. Nemůžu se dočkat. Ale co nemohu dostat z hlavy a jednoduše mě to dostalo? Scéna u Vílí královny. Věděla jsem, že když je tam tak zdůrazněno, že nic jíst nemáte, někdo něco ukousne. Myslela jsem si, že to bude Simon. Nikdy bych neodhdla co se tam stalo. Byla to scéna, co mi vyrvala dech z hrudi. Nedýchala jsem, když královna odmítala všechno a mě pomalu začalo docházet, co se stane. Co je nevyhnutelné a tetelila se radostí. Možná je to zvrácené, ale doufám, že se v třetím díle vyřeší vztah Clary a Jace nějak dobře pro ně. Samozřejmě by autorka mohal napsat něco v tom smyslu, že není její bratr. Tohle klišé z telenovel by mi nevadilo.
Naopak mě velmi zhnusila scéna, která se stala ke konci. Kdy Jace zachránil Simona. To se mi nelíbilo, takový happyend. Myslela jsem že už je po něm, prostě někteří hrdinové musí umřít. A ono nic.
Dál se mi líbila scéna, kdy Clary nechala vybuchnout celou loď a scéna, kdy Jace zachránila inkvizitorka.
Krasomil miluje Aleka, Alek miluje Jace, Jace miluje Clary, Clary miluje Jace, Simon mile Clary a Clary a Jace jsou sourozenci! Autorkka vytvořila něco úžasného a i když se ve dvojce řeší hlavně vztahy postav, je to nepopsatelný zážitek. Kdo si knihu nepřečte, o moc přijde. Vážně vám radím dobře. Teda, pokud nechcete zkonit přijimačky, tak ji nečtěte před přijimačkami. Jsem přesvěčená, že jsem to dělat neměla :D

10/10

Město z kostí - Cassandra Clare

25. dubna 2011 v 7:50 | Leila

Mladá dívka Clary se vydá jednoho večera do tanečního klubu. Stane se svědkem podivné vraždy, kterou viděla pouze ona a pachatele zřejmě také nikdo neviděl. Jsou to halucinace? Ale kdepak, Clary totiž skrývá tajemství.
A události v jejím životě naberou rychlý spád. Večer na to se pohádá s matkou a zrovna v tu chvíli je její matka unesena. Clary se vydává na pouť za záchranou matky a také za vlastní minulostí, která je pro ni najednou zcela neznámá. Dozvídá se totiž, že ji někdo uzamknul vzpomínky.
Clary pomáhají tzv. Lovci stínů, což jsou "lidé", kteří ochraňují normální lidi. A také vydí nestvůry, démony, které vidí i Clary.
Vše je ještě zamotanější než se zdá. Okouzlující Jace, vždy sarkastický, arogantní a chladný, kterého má Clary po boku jako ochránce. A pak je tu ještě její nejlepší kamarád, trochu dětský Simon, který při ní stál vždycky, avšak obyčejný člověk. Klasická romance pro náctileté? Stmívání v jiné podobě?
Ale kdeže!
Připomíná vám to klasický milostný trojúhelník, ale není tomu tak. Mezi nimi vysí něco ve vzduchu. Jedno děsivé tajemství, které jejich vztahy obrátí zcela naruby...
A pak je tu ještě Alek, který pokukuje po naší trojici. Komu patří jeho sympatie? A věřte, že tomu komu byste čekali, to rozhodně není.
Každá postava má originální charakter, postavy jednoduše žijí. Je to příběh, který postavy prožily, není to příběh, do kterého by byly napasovány postavy.

Je tam všechno. Je tam zrada, láska, tajemství, dobrodružství, tajemno, smrt, magie, meče, démoni, je tam, a to většině dnešních fantasy chybí, překvapení!
A to je v celé knize. Pokaždé jak si myslíte, že už víte! Že už jste na to přišli, že už jste pochopili, jak to skončí... Věřte mi, nezkoušejte hádat. Přečtěte až do konce a budete překvapeni. Nic totiž není tak, jak se zdá a ani to ještě nemusí být konečné... :-)

Kniha je... prostě skvělá! Avšak i tak můžu něco vytknout. Přečetla jsem ji jedním dechem za ani ne dva dny. Styl, kterým autorka píše je čtivý, napínavý a prostě překvapivý. Líbí se mi charakter Clary, která ač je hlavní hrdinka příběhu nenakráčí do příběhu a nezačne kosit mrtvoly. Celé se to nese v duchu odhalování její minulosti a zoufalé touze zachránit matku. Možná bych trošku přidala více emocí, ale ne takových, kdy vám vyjde z hrdinky ufňukaná hysterka. A samozřejmě (možná jste tušili :D) se mi líbí Jace. Celý od hlavy až k patě je prostě k sežrání.
Kdybych nevěděla, že je tak skvělá (doporučila mi ji Rikki) a viděla ji jen v knihkupectví, asi bych si ji nekoupila. Moc se mi nelíbí obal knížky a já většinou zkoumám knihu podle toho, jestli se mi zálíbí obal (pak jdu blíže zkoumám knihu (tedy anotace a pár stránek) nebo jestli má zajímavý název, tedy pokud jsem někde nečetla recenzi plnou chvály.
Konec byl ale na můj vkus uspěchaný, bylo tam hodně akce a trochu kostrbatě napsané. Možná to bylo překladem? Nevím, četla jsem pouze česky. Každopádně mi připadal konec napsaný moc narychlo a trochu protahování by neuškodilo. NA konci toho bylo hodně k strávení a přišlo to trochu moc narychlo. Konec byl z knížky takový nejhorší, ale s největšími překvapeními a zápletka byla prostě skvělá, neotřelá, chytlavá/poutavá a já nemám co dodat...

10/10

Zdroj obrázku: ZDE

V zajetí krásy - Chris Manby

29. března 2011 v 15:09 | Leila

"Nedokážu pochopit, jak nějaká žena může vyjít z domu, aniž by se trochu vylepšila - i kdyby jen ze zdvořilosti vůči ostatním. Navíc člověk nikdy neví; co když se právě dnes potkáte se svým osudem? A osud by vás měl zastihnout co možná nejkrásnější."
Coco Chanel

Emily Brownová měla celý život nedostatek peněz a moc se jí zatím nedařilo. Ale teď naspořila již dost peněz a otevírá salon krásy Beauty Spot a tím si splní sen. Že začátky jsou vždycky těžké se Emily dozvídá okamžitě. Peníze se moc nehrnou a Emily je zoufalá. V té chvíli, jako rána z čistého nebe, zastaví před salonem limuzína s Carinou Leesovou, novou hvězdou reality show Peklo naživo. Ta si zlomila nehet a potřebuje nutně ošetřit. Emily ji ošetří a Carina se za to zmíní o jejím salonu v televizi. Od té doby je salon denně narvaný a jediná volná kolonka v knize objednávek není volná. Emily musí učinit rozhodnutí, přijme ještě jednu kosmetičku k sobě a své kamarádce. Jediná po ruce je ale NAtalie, velmi šikovná, ale také velmi zanedbaná žena. Chodí strašlivě oblékaná a vlasy má věčně neumyté. Emily je v tísni a musí ji přijmout, ale je jí to hodně proti srsti. Takhle by kosmetička vypadat neměla.
Jenže štěstí se náhle odvrací. Někdo začíná ničit salon hroznými praktikami. Rozvrací personál. Pošte Emily proti jejímu příteli (o kterém si myslí, že je gay, ale on po ni pokukuje) a nakonec to zkončí loupeží.
Vše je najednou ztraceno a Emily je v koncích. V té chvíli začíná vyplouvat pravda na povrch a z milé Cariny se vyklube pořádný had, který pod vrstvou make-upu skrývá bolestivou minulost a právě Emily v ní hraje důležitou roli. A jak nakonec dopadne Emily, bijící se za svým snem kosmetického salonu. Musí se naučit že v reálném světě nejde jen o zevnějšek a o to jak má kdo sladěné oblečení a nehty. Jde o to co je uvnitř a než se to naučí, bude to mnohem bolestivější než depilace podél bikin.

Čekala jsem, že kniha bude úplně o něčem jiném, ale přesto jsem nějak nedokázala přestat číst. Už ze začátku mi bylo jasné, že s Carinou to nebude jen tak a že Pekáry (psychiatrická léčebna) se bojí až moc přehnaně. Konec mě ale překvapil, čekala jsem něco lepšího a ne konec jak z telenovely, kde se všichni usmíří.

7/10

Avignonské proroctví - Emmanuelle Rey-Magnanová a Pascal Fontanille

6. listopadu 2010 v 11:50 | Leila
Avignonské proroctví
Rok vydání: 2009
Distribuce: Euromedia Group, k.s.
Kniha nás hned ze začátku zavede do tajuplného paláce v Avignonu, který skrývá mnohá tajemství, z nihž největší by mělo podle legend být, Avignonské proroctví.
Kniha začíná hodně zajímavě. Ihned nás vtáhne do akce a takový ten rozjezd nějak přeskočila, což hodnotím kladně.

Hlavní hrdinkou je pohledná dívka Estelle, historička, asistentka kurátora v paláci. Estelle pochází ze starobylého rodu Esperanzů, který byl vždy spojen s palácem v Avignonu. Netuší ale, že právě vrcholí boj mezi skupinami, kteří dokáží spáchat nejhorší zločiny, jen aby se zmonila proroctví, které má podle legendy ukazovat budoucnost. Ti kdo znají budoucnost, ti mají moc.

Příběh je inspirovaný místní legendou papeže Jana XXII, který prý v roce 1306 toto proroctví objevil a schoval v paláci.

Z téhle knihy mám rozporuplné pocity. Měla skvělý, tajemný začátek a dál kniha pokračovala velmi svižně, hned jsme byli na útěku, hned zase zpátky. Bohužel druhá půle knhy mi už tak dobrá nepřišla. Čekala jsem rozuzlení, ale ne takovéto. Bylo celkem jasné, že se objeví nějaký zrádce a tak. Ovše matku Estelle jsem opravdu nechápala. Byla na opačné straně barikády, vypálila ji cejch na rameno a tak dále. A Estelle se ji okamžitě vrhne kolem krku. Dále jsem nepochopila věk její objevené sestry. Podle některých popisů v knize mohla mít jednou tak 3 roky, jednou bych ji tipovala něco kolem 13. Nevím, ale Estelle s otcem byla opuštěna tou matkou ve velmi útlém věku a najednou se objeví sestra, která je malá a přitom je její plnohodnotná sestra, když se její otec s matkou neviděli X let.
Mohla bych ještě namítnout, že mi u matky nesedělo také to, že ji její řád nechal naživu, když je propustila z vězení a další věci udělala na úkor řádu. Přitom ostatní bez milosti nechali třeba v rukou policistů, nebo je zastřelili.
Neseděl mi tam taky hlavní záporák. To bylo už moc překombinované, protože tam máme ještě i policistu/zradce/nepřítele/policistu/lmilence, který byl trochu překombinovaný.
Nechci bejt hnidopich, tak toho nechám.

Ještě bych chtěla poznamenat, nikoliv ke knize, ale k překladátorům. Myslím, že jsem v knize narazila na pár překlepů a jedno slovo jsem musela zkoumat hodně dlouho, než jsem zjistila co znamená.

Kniha mě tak trochu zklamala, nicméně je to podle mě dobrý nápad a určitě, alespoň pro spisovatele může sloužit jako inspirace k tajemství a dobrému začátku.

Hodnocení: 6/10
 
 

Reklama